få bort husdjursfläckar på mattan och möbler

Snabbguide till att få bort husdjursfläckar från mattan

Husdjursfläckar – En av de värsta fläckarna för en husägare att hantera är de som gjorts av husdjur. Men vi älskar våra håriga vänner, och under vintern tenderar vi att hålla dem inomhus. Hundar, katter och andra djur som människor tillåter att ströva runt i hemmet kan orsaka en mängd fläckar, från en skadad tallrik med spaghetti till en trasig flaska med rött vin, till urin och leriga fotspår. Att hålla ditt hem i ordning till den lediga helgen eller för besök från familj och vänner är viktigt. Men inte alla har råd med en ångrengörare som är lika kraftfull som de kommersiella modellerna.

Många människor försöker täcka pinsamma fläckar när de är för dåligt utrustade för att ta bort dem. Det är här du kommer in med din bilmonterade eller bärbara mattrengöringsmaskin. Glöm inte att ta med en särskild rengöringsmaskin om du måste ta bort fläckar från hårda golv.

Borttagning av husdjursfläckar på möbelklädsel

Få människor gillar att placera plastöverdrag över sina möbler, men om du inte gör det när du har husdjur riskerar du att behöva hantera alla typer av problem, inklusive repor, revor och fläckar. Det rekommenderas att täcka över möbelklädseln under vintern när du tillåter husdjur inomhus eller att träna dem att inte sitta i sofforna och stolarna.

Metoder för att ta bort fläckar från husdjur

Men om någonting blir svårt att hantera med vardagliga lösningar måste du hyra eller på annat sätt ordna kommersiella ångrengöringsapparater för att göra jobbet. Om klädselrengöring är en del av din repertoar kan följande steg vidtas för att ta bort fläckar från husdjur:

  1. Börja omedelbart med att torka överflödig urin eller avföring från tyget och var försiktig med att sprida den eller gnida in den i klädseln.
  2. Blanda ihop en rengöringslösning efter eget val som är utformad för att ta bort husdjursfläckar och blanda med kallt vatten. Du kan också lägga i en matsked vinäger eller ättika.
  3. Använd en ren trasa för att applicera lösningen på fläcken. Därefter ska du försöka suga upp all vätska.
  4. Upprepa dessa steg tills fläcken har tagits bort. Om den är borta kan du hoppa ner till steg sex.
  5. Om fläcken fortfarande finns där kan du använda några droppar väteperoxid (3%) till fläcken, följt av ammoniak. Detta bör först testas på ett obetydligt område för att säkerställa att ingen skada orsakas.
  6. Använd vanligt kallt vatten och en ny ren trasa för att torka området och ta bort rengöringslösningen. Torka sedan av det med torkduken så är du klar.

Se till att du inte fuktar klädseln mer än du behöver. Du vill inte orsaka några vattenskador eller potentiell mögelväxt. Vatten är också känt för att fläcka, vilket skapar exempelvis ringar i tyget.

Ta bort husdjursfläckar från mattor

Samma steg kan användas för mattor, men naturligtvis kommer du sannolikt hellre att använda mer portabel utrustning för jobbet. Allt du behöver är en bra rengöringslösning och fläckborttagare för att ta hand om fläckarna. Ta bort fläckarna så snart fläckar uppstår, så att de inte sätter sig. Vissa fläckar kan vara väldigt svåra oavsett, men ingen fläck är omöjlig. Bilmonterad rengöringsutrustning kan användas, eftersom de har tillräcklig kraft för att gräva djupt. Ångrengöring är ett utmärkt val eftersom detta dödar massor av bakterier, vilket behövs för husdjursfläckar.

Du kan alltid kontakta en bra städfirma i Bålsta för hjälp med rengöringen.